Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Fases del procés
El febrer de 2013 L’Hospitalet va iniciar un procés participatiu de reflexió estratègica amb la ciutadania per tal d’establir les bases de la tercera transformació de la ciutat.
En aquest procés, anomenat “L’Hospitalet ON. El Futur per Endavant”, van participar, durant els vuit mesos següents, més de 6.000 persones a les xarxes socials i unes 1.200 presencialment, entre les quals ciutadania a títol individual, experts, associacions veïnals, entitats, comerciants, organitzacions empresarials i sindicals de la ciutat, i treballadors de l’Ajuntament de L’Hospitalet.
L’HON va néixer, per tant, com un procés participatiu en què tots els ciutadans i ciutadanes del municipi van expressar les seves idees i propostes per imaginar com havia de ser L’Hospitalet amb una perspectiva de 15 anys i quina podria ser la millor estratègia per fer realitat aquella visió de futur.
Tenint en compte aquest punt de partida, ara es tracta d’aprofundir en la reflexió estratègica participativa iniciada amb L’H ON, però centrant-nos en els diferents districtes i barris de la ciutat.
En aquesta primera fase del procés, l’Ajuntament de L’Hospitalet exposarà a la ciutadania la informació de base, els objectius, els canals i el calendari del procés participatiu per tal de garantir el dret d’accés a la informació i de participació a tots els ciutadans i ciutadanes del municipi.
L’Ajuntament de L’Hospitalet també aportarà la informació de context necessària per tal de garantir una participació informada. En particular, es posarà a disposició de la ciutadania una Guia de debat als districtes, així com la publicació de les Normes del Procés i del Detall Metodològic de les sessions.
La informació per tal d’afavorir el màxim accés al procés es vehicularà, com a mínim, a través dels canals següents:
a) Realització d’una sessió de presentació del procés participatiu L’Hospitalet ON als consells de cadascun dels 6 districtes de la ciutat i una sessió específica amb el Consell de Ciutat. Aquestes sessions han tingut lloc entre els mesos de novembre de 2016 i gener de 2017.
b) Publicació de tota la informació del procés participatiu a través del web municipal L’H ON dels Barris
L’Ajuntament de L’Hospitalet desenvoluparà una fase del procés participatiu que tindrà per objectiu que els ciutadans i ciutadanes puguin aportar la seva opinió sobre el diagnòstic de la situació actual dels barris i districtes del municipi.
Les persones participants podran presentar les seves aportacions a través dels canals següents:
A les sessions i tallers presencials que tractaran de manera monogràfica el diagnòstic dels barris i districtes.
Mitjançant les butlletes en paper del procés participatiu L’Hospitalet ON dels Barris, que estaran disponibles entre els mesos de gener i juny de 2017. Aquestes butlletes es trobaran a les seus dels consells de les regidories de districte i a diversos espais de la ciutat habilitats per l’Ajuntament.
A través d’aquest espai web del procés participatiu per desenvolupar el procés de participació.
Amb l’objectiu de concretar i d’aprofundir en el procés participatiu, els ciutadans i ciutadanes també aportaran la seva visió de futur dels barris i districtes i podran proposar projectes i actuacions de millora dels barris que, a criteri propi, considerin rellevants per tal d’incorporar-les a la programació de l’Ajuntament de L’Hospitalet.
Tots els ciutadans i ciutadanes podran presentar tantes propostes de projectes i actuacions com considerin adients.
Les persones participants podran presentar les seves propostes a través dels canals següents:
A les sessions i tallers oberts a la ciutadania que tractaran de manera monogràfica la deliberació al voltant de propostes de projectes i actuacions de millora dels barris.
Mitjançant les butlletes en paper del procés participatiu L’Hospitalet ON dels Barris, que estaran disponibles entre els mesos de gener i juny de 2017.
A través de la present plataforma web que l’Ajuntament de L’Hospitalet habilita per desenvolupar el procés de participació.
L'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat durà a terme un buidatge, explotació i anàlisi de les propostes rebudes tant a la plataforma web com en les sessions presencials realitzades per preparar la fase de retorn del procés participatiu
L’Ajuntament de L’Hospitalet garantirà el retorn a la ciutadania dels resultats del procés participatiu com a mecanisme de transparència i rendició de comptes.
El retorn haurà d’incloure dos vessants:
La memòria del procés participatiu, amb una síntesi de les aportacions realitzades per la ciutadania referents al diagnòstic de la situació actual, la visió de futur i les propostes d’actuacions de millora dels barris i els districtes.
La informació justificada sobre les propostes que es duran a terme a curt termini, les aportacions que s’integraran a l’estratègia municipal a mitjà i llarg termini, i les que quedin descartades.
El retorn es realitzarà a través dels canals següents:
A les sessions obertes a la ciutadania que tractaran de manera monogràfica la devolució sobre el conjunt del procés participatius L’H ON dels barris(diagnosis/visions i propostes).
Mitjançant la publicació dels continguts a aquest web del procés participatiu i la seva presentació en el marc dels consells de districte i al Consell de Ciutat.
L'H ON dels barris
#lhondelsbarris Procés de reflexió estratègica i participada sobre els barris de la ciutat
Quant a aquest procés
L’Hospitalet ON dels Barris és un procés participatiu, la finalitat del qual és generar una visió compartida amb la ciutadania sobre el posicionament, els objectius de futur i les actuacions que cal impulsar als districtes i als barris de la ciutat.
El procés participatiu establirà els canals i mecanismes per tal que tota la ciutadania pugui participar en:
a) La configuració d’un diagnòstic sobre la situació actual dels districtes i barris de la ciutat.
b) La definició d’una visió de futur sobre els districtes i barris de la ciutat.
c) L’aportació de propostes d’actuacions concretes per dur a terme als districtes i barris de la ciutat.
El procés participatiu L’Hospitalet ON dels Barris persegueix els objectius específics següents:
Alinear els objectius dels districtes i dels barris amb l’estratègia global de ciutat a partir d’una visió compartida amb la ciutadania.
Afavorir l’especialització dels districtes i barris com a element de competitivitat.
Posar en valor la força de la societat civil a L’Hospitalet, tant de les entitats com de la ciutadania a títol individual.
Aprofundir en les dinàmiques de govern obert i transparent, que té com a element central la participació ciutadana.
Potenciar i activar el Consell de Districte com a motor de la participació al barri.
Promoure activament la pluralitat, la convivència, la cohesió social i la coresponsabilitat.
El procés L’H ON dels barris té com a voluntat de recollir de manera participada amb la ciutadania un diagnòstic de la situació actual de cadascun dels barris que formen la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat, així com una visió de futur sobre els barris que es vol assolir en un futur a mig termini pel conjunt dels veïns i veïnes del barri. Per últim, es realitzarà un recull de propostes d’actuacions a fer en cadascun dels barris coherents en base al diagnòstic realitzat i a la visió de futur projectada.
Totes les aportacions seran recollides, analitzades i avaluades per l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat i es farà un informe final per cada barri entre novembre i desembre de 2017, on es donarà comptes de la valoració del conjunt de les propostes així com de la seva viabilitat tècnica, econòmica i/o programàtica.
El procés participatiu garanteix les fases d’informació, deliberació, valoració de propostes, avaluació i rendició de compte, i hi poden participar totes les persones que tinguin la voluntat de generar una visió compartida de L’Hospitalet del futur i de la millora dels seus barris.
Els Principis generals del procés L’H ON dels barris s’adeqüen als principis de transparència, publicitat, claredat, accés a la informació, neutralitat institucional, primacia de l’interès col·lectiu, inclusió, protecció de dades de caràcter personal i rendició de comptes.
Documents relacionats
Informes de resultats
Documents informatius (tríptics, normes, metodologia, qüestionaris)
Compartir